20 / 07, 2015

La Imatge i la Ciutat

Taller “Ciutats”. En col·laboració amb grup d’artistes el Garbuix

La Imatge i la Ciutat

Taller “Ciutats”. En col·laboració amb grup d’artistes el Garbuix

Filtrat per:

Des del treball sobre el fons del Museu Comarcal, s’ha convidat al grup d’artistes el Garbuix a explorar la Manresa històrica a través de les pintures, dibuixos i gravats del Museu i reflexionar sobre la ciutat contemporània i la imatge que la representa i defineix.

La Manresa vista des del pont vell ha estat durant segles, la imatge que ha estat més representativa. Aquests són dos exemples d’imatges “per explicar Manresa”: la primera d’Alexandre Laborde en el seu “Voyage Pittoresque et Historique de L’Espagne”, i la segona, durant la visita de la reina Isabel II a la ciutat.

Manresa-_pt-Medium1

Vista de Manresa. Gravat en planxa de coure cap el 1820 d’un dibuix de Moulinier. Gravat per Dequevauviller.

Manresa_1860

Vista de Manresa de la vora del riu Cardener, l’any 1860. Font: “La Memòria de les imatges”, Regió7 Llibres – Arxiu Patrimonio Nacional.

Aquesta vista ha estat sovint compartida per pintors i fotògrafs, també actuals. En el nostre context específic, i en el marc d’aquest projecte, ens proposem l’objectiu de superar aquesta mirada i ens preguntem quines altres ciutats podem trobar a Manresa. Per descobrir-ho, ho hem fet amb la col·laboració del grup d’artistes el Garbuix, dirigit per Eva Soto. Preguntant-los a partir de “la seva imatge de Manresa” vam descobrir noves mirades i lectures sobre la ciutat. A partir de l’aproximació des de la pràctica artística es va obrir un debat col·lectiu (mentres s’explicaven les propostes) sobre la ciutat de Manresa, els seus valors, les seves mancances, aquells elements que la defineixen… I tot, compartint memòries i experiències individuals que acaben definint el present col·lectiu de la ciutat. Reflexions que s’expliquen en cadascuna de les obres i que, en conjunt i des del treball amb la imatge, permeten descobrir diferents ciutats dins la mateixa ciutat.

A continuació, algunes de les imatges durant el moment en què el grup compartia les diferents propostes de treball/projecte:

Durant la visita al museu

garbuix1

Compartint les diferents propostes de projecte

garbuix2

garbuix3

garbuix4

garbuix5

garbuix6

garbuix7