28 / 12, 2013

El Dispositiu

Disseny i construcció del dispositiu UMP i la seva activació al territori

El Dispositiu

Disseny i construcció del dispositiu UMP i la seva activació al territori

Filtrat per:

La UMP no acaba amb la construcció del dispositiu, sinó que com arxiu en obert, ha de ser capaç d’articular processos que el dotin de contingut.

El dispositiu mòbil, compta amb un element central entès com un arxiu des d’un punt de vista ampli, el qual s’anirà completant al llarg de la vida del projecte (2013-2015) a partir del coneixement, aportacions i materials generats amb les activitats derivades que es realitzaran. El projecte no ha finalitzat en el moment de la seva presentació, sinó que es pretén que el seu recorregut permeti treballar pedagògicament amb la ciutadania temes relacionats amb el territori, el paisatge i la cultura. La nostra intenció com a artistes és doncs poder treballar amb escoles de Manresa diferents projectes sobre el paisatge cultural de la ciutat i l’entorn de l’Anella Verda; així com la organització d’experiències, debats i taules rodones obertes a la ciutadania sobre els tòpics mencionats anteriorment. Tot el què derivi d’aquestes experiències i els materials que se’n generin quedaran recollits en la UMP com a evidència del procés i punts de partida sobre els quals continuar investigant i debatent per contribuir en la pedagogia sobre el territori, per tal de que es comprengui la necessitat de preservar les identitats col·lectives que defineixen els propis paisatges culturals.

Unitat Mobil Paiatge_Mixite

Pel què fa al disseny constructiu, i breument sense entrar en detalls, el dispositiu s’ha construït a partir d’una estructura de ferro soldada, recoberta de plaques de fusta de contraxapat. Els detalls s’han fet a mida per suplir les necessitats, des de peus a cadires o prestatges que es desmunten, es pleguen i es despleguen… detalls que permeten que la UMP sigui el màxim de compactable i desmuntable per facilitar el seu ús i emmagatzematge.

A través de les imatges següents es mostra el procés de realització del projecte des de la construcció fins a la presentació.

disseny_ump

construccio_ump_3

Com a finalització de la primera fase del projecte, presentem el Dispositiu de la Unitat Mòbil del Paisatge a Manresa per la seva activació inicial al territori.

El projecte es va presentar a la Plaça Sant Domènec de Manresa el dia 28 de desembre de 2013. A part de la presentació es van realitzar una sèrie d’activitats programades amb l’associació Meandre que van permetre que el públic local participés del projecte. Des de Mixité, vam realitzar més concretament una activitat de mapeig col·lectiu sobre la zona de treball. L’objectiu era obtenir respostes sobre qüestions que plantejàvem nosaltres per veure quins podrien ser els temes de projecte o de debat sobre els quals treballar amb les activitats durant la segona fase del projecte.

Aquest és el vídeo de l’aventura del trasllat des del punt de construcció a Tona (Osona) fins a la Plaça Sant Domènec a Manresa (Bages): 92km, 67min, 1 parada d’emergència, 4 croissants petits, 2 cotxes i 1 càmera.