5 / 09, 2013

El Projecte. Primera fase

La UMP és un dispositiu generador d’acció i reflexió sobre el patrimoni

El Projecte. Primera fase

La UMP és un dispositiu generador d’acció i reflexió sobre el patrimoni

Filtrat per:

Presentem la primera fase de la Unitat Mòbil del Paisatge, un projecte artístico-arquitectònic transdisciplinar a Manresa.

La Unitat Mòbil del Paisatge és un dispositiu mòbil generador d’activitat a partir de les quals es pretén treballar el context urbà de la ciutat així com l’espai natural i agrícola del seu voltant per reactivar la presa de consciència dels seus habitants en relació al paisatge, al territori i al patrimoni cultural que constitueix l’espai de l’Anella Verda de Manresa. Es tracta doncs un projecte que es desenvolupa en dues fases, la primera, de disseny, construcció del dispositiu i la seva activació inicial al territori; i la segona fase, de programació i realització de les activitats pedagògiques en el context de Manresa, el Bages i la Catalunya Central.

poster_UMP_BLOG_fragment

La proposta es basa en aquest element generador d’activitats que permet reflexionar i dialogar de manera transversal sobre qüestions relacionades amb l’urbanisme, l’art, l’arquitectura i el paisatge. Prenem la Torre Lluvià, masia modernista del 1896 actualment propietat de l’Ajuntament de Manresa i motiu de reivindicació d’una iniciativa ciutadana que lluita per la recuperació i reapropiació del patrimoni agrícola, natural i cultural de la ciutat, com referència a partir de la qual contextualitzar aquest projecte. Comencem per dissenyar i construir una maqueta a escala 1:5 aproximadament de la torre, reinterpretant-la i entenent-la com a element capaç d’escenificar el diàleg obert sobre el patrimoni cultural en el marc històric i social actual, tot construint un espai de reflexió col·lectiva. La maqueta simbolitza l’activació d’un passat individual i privat a un futur col·lectiu i públic de la cultura i el patrimoni. És primer de tot una crítica, un qüestionament del mal estat en què ha arribat l’edifici, com a conseqüència d’un moment en què l’especulació amb el territori és un tema recorrent; de l’estudi d’un passat que ha de servir per no repetir-lo. Per altra banda, l’estructura també es realitza a tall d’objecte escultòric, amb una funció simbòlica -prenent la Torre Lluvià com a motiu- però també pràctica, per sotmetre la reflexió a l’experiència i a l’ús.

La UMP té com a objectiu doncs, dipositar el valor de l’experiència real com a lloc des del qual articular la crítica, amb una dimensió pública.

Per aquesta primera fase, s’ha comptat amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’associació Meandre de Manresa.